Blog

Windows 11 – Sve što treba da znate – Cena, Kad izlazi…

windows 11 kad izlazi cena

Iako se Microsoft „davne“ 2015. zarekao da je Windows 10 njihov poslednji operativni sistem, nešto se u međuvremenu promenilo. Samo šest godina kasnije, kontroverzna 10-ka je bez uobičajene pompe, skoro preko noći, zamenjena novim OS Windows 11.

Šta je navelo čelnike Microsofta da tako brzo preinače svoju odluku ostaje nepoznanica. Na koncu, nije ni bitno. Bitno je da je legendarni operativni sistem opet sa nama – u novom ruhu.

Uzbuđeni? O, da!

Pa, pređimo na stvar i pogledajmo kakve nam to novine donosi Microsoft Windows 11.

Windows 11

Windows 11 dizajn

Pri svakom novom upoznavanju, spoljašnjost je ono što izvlači naše prve utiske. Ne vidimo razlog zašto bi novi Windows bio izuzetak od ovog pravila.

A prvi utisak se tiče manje-više poznatog okruženja. Tu je velika desktop radna površina sa „taskbar“ trakom u donjem delu. Promenjena je „wallpaper“ tema, a osnovne ikone sada zauzimaju centralnu poziciju.

Ipak, kada je reč o dizajnu, Windows 11 je zasenio svog starijeg brata.

U celom sistemu preovlađuju prozirnost, senke i zaobljeni uglovi. Ikone su dobile mekši, nekako savremeniji dizajn. Sve je nekako doterano, zategnuto i stilski pojednostavljeno. Na prvi pogled, Windows 11 zaista oduševljava svojim savremenim smooth izgledom.

Windows 11

Windows 11 iskustva

Pomenimo na kratko i radne opcije. Neke stvari su ostale iste ili slične kao kod 10-ke, dok su druge nadograđene. Kao i obično kada su u pitanju najnoviji operativni sistemi, potrebno je određeno vreme privikavanja.

Tako, primera radi, opcija za višestruke virtualne radne površine je više nego korisna za multitasking. Tu je i mogućnost da podelite ekran za više startovanih aplikacija, nešto kao Android Split Screen opcija.

Lepe vesti i za ljubitelje gejminga. Naime, podrška za DirectStorage značajno podiže nivo kvaliteta i brzinu u igrama. Pored Xbox Game bar-a, tu je sada i zasebna opcija grebovanja gejming sekvenci, kao i screenshot.

Poseban kuriozitet predstavlja i opcija gejming moda. Sistem automatski gasi sve zahtevnije procese za maksimalne gejming performanse.

Naravno, tu su i neki nedostaci. Pre svega, podrška Android aplikacijama je još uvek u test fazi. Takođe, iznenađuje English Qwerty raspored tastera, zbog čega je pravi izazov naći odgovarajući podmeni. Ipak, ne zaboravimo da je ovde još uvek reč o Beta verziji ovog operativnog sistema.

Sve u svemu, Windows 11 poseduje tečan sistem sa brzim odzivom. Bogata grafika doprinosi koloritnijem okruženju, pa je ukupan utisak iznenađujuće dobar.


Takođe što se grafike tiče, većina poseduje UHD Graphics 620. Ovo može napraviti veliku razliku u kvalitetu vaših projekata, pogotovo ako radite neku formu videa ili dizajna.

Kad izlazi Windows 11?

Iako je rana verzija Windows-a 11 predstavljena 28. juna, zvanično je „pušten u promet“ 5. oktobra.

Kome je namenjen?

Svima, bez izuzetka. Windows 11 nudi potpuno nov korisnički doživljaj, stvoren da bi korisnicima omogućio veću produktivnost i bolje korišćenje resursa računara.

Ipak, neki preduslovi za korišćenje novog operativnog sistema ipak postoje. Potrebno je, pre svega, da se ispune uslovi za nadogradnju. Drugim rečima, potrebno je proveriti da li je vaš uređaj spreman za Windows 11.

Kako da znate da li vaš računar ispunjava uslove za nadogradnju?

Idite u Podešavanja > Windows Update. Potom izaberite Proveri da li postoje ažuriranja.

Ukoliko vaš računar nije dovoljno jak za Windows 11, Microsoft će vas upozoriti i savetovati da se ne prijavljujete.

Windows 11 cena

Svim podobnim uređajima je ponuđena besplatna nadogradnja na Windows 11 do sredine 2022. godine. Sa druge strane, tu su i računari sa unapred „upakovanim“ operativnim sistemom koji su već u prodaji.

Sledeće pitanje se nameće samo od sebe: Kako instalirati Windows 11?

Pre svega, da bi instalirali Windows 11, morate imati procesor sa najmanje dva fizička jezgra na frekvenciji od 1 GHz. Zatim 4 GB RAM-a i disk kapaciteta 64 GB.

Ukoliko vaš računar ispunjava ove uslove, možete preći na sledeći korak. A on je, u najmanju ruku, problematičan.

Zašto?

Zato jer podrazumeva da vaš računar ima Trusted Platform Modul, i to u verziji 2.0. U pitanju je hardverski sistem bezbednosti koji pomaže u situacijama kreiranja, čuvanja i kontrole korišćenja kripto-ključeva.  

No, ruku na srce, mnoge moderne platforme već poseduju ovu opciju. Problem je samo što ih većina u startu stiže sa isključenom. Ukoliko nemate dovoljno iskustva, savet je da “uključenje” prepustite licenciranom serviseru. 

Kada je sve prethodno navedeno čekirano, prelazite na sledeći korak, a to je instalacija. Za nju postoje tri načina.

Prvi je da to učinite online uz pomoć Windows 11 Installation Assistant-a. Pomoću PC HealthCheck aplikacije proverite da li je vaš sistem kvalifikovan za nadogradnju na Windows 11. Ovo je prilično automatizovan postupak i definitivno najlakši za obične korisike.

Drugi način je kao i u slučaju Windows 10 OS-a. Napravite “online” instalaciju na USB fleš memoriji. To možete pomoću Create Windows 11 Installation Media “online” čarobnjaka. Praktično, pravite instalacioni USB iz internet okruženja.

Treći način je da preuzmete kompletnu ISO datoteku. To možete pomoću nekog alata za pravljenje “butabilnih” USB memorija, poput Windows 7 USB DVD Download Tool-a. Napravite instalacioni USB “offline” bez internet konekcije, što je možda najbrži i najsigurniji način.

Takođe ističemo da u Home verziji “jedanaestice” mora biti aktivna internet konekcija. Samo na taj način možete kompletirati postupak instalacije.

I ne zaboravite jednu stvar. Čak i ako vam se ne dopada nova verzija Microsoft-ovog OS-a, nemate mnogo izbora. Jednostavno, Microsoft će ukinuti podršku za Windows 10 u 2025. godini.

Pa, šta kažete, kakvo je vaše iskustvo sa novim Windows 11 OS?

Pogledajte našu ponudu laptopova sa Windows 11 operativnim sistemom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *